Foto van Els Kuin arts acupuncturist in Utrecht

Els Kuin arts en acupuncturist

In mijn praktijk als Westers geschoold arts viel me op dat acupunctuur goede effecten heeft op een aantal aandoeningen, zoals slaapproblemen, bepaalde vormen van migraine, maagdarmstoornissen, hooikoorts, aangezichtverlamming, burnout. Ik was en ben ervan overtuigd door mijn jarenlange ervaring als arts en als mens, dat er meer gekeken moet worden naar een integrale benadering van de mens in zijn omgeving. Ik werk daarom al langere tijd samen met andere disciplines zoals; (sport)fysio- en manuele therapeuten, osteopaten, podoposturaal therapeuten, psychologen, coaches, voedingsdeskundigen en acupuncturisten.

Ik ben zo ook jaren geleden in aanraking gekomen met de traditionele Chinese geneeskunde en hiervan onder de indruk geraakt. De Chinese geneeskunde in Chinese ziekenhuizen werkt al lang samen met Westerse behandelwijzen. Gelukkig wordt in toenemende mate in Nederland de integrale benadering omarmd. Inmiddels komen er steeds meer onderzoeken met aanwijzingen dat de patroonherkenning die de Chinezen al 500 voor Chr. beschreven hebben in hun boeken, mogelijkheden bieden voor differentiatie van ziekte beloop en welke behandeladviezen meest effectief  zijn.

Ik zelf zie de meerwaarde van combinaties van behandelwijzen, omdat ik ervan overtuigd ben dat deze meer doen samen dan ieder afzonderlijk.

Omdat ik ge├»nteresseerd raakte over de achtergronden van de Chinese geneeswijzen en filosofie, heb ik hiertoe de aanvullende 3 jarige opleiding gevolgd bij de TCMA in Amsterdam. Kenmerkend van de Chinese zienswijze is dat de mens als onderdeel van de natuur en alle processen hierin wordt gezien. Chinese geneeskunde was ook lange tijd met name een preventieve geneeskunst. Inmiddels komt er in het Westen meer aandacht voor preventie en gezonde leefstijl. Een verdere specialisatie in Chinese en Japanse schedelacupunctuur heb ik gevolgd bij dr. Jason Hao en dr. David Bomzon. Deze methode helpt specifiek bij gevolgen van een zware hersenschudding, herstel van functioneren na een herseninfarct en bij pijnbehandeling. 

Wat ik waardevol vind in de Chinese geneeskunde is dat deze handreikingen geeft hoe je als mens en onderdeel van deze natuur zelf je klachten grotendeels kan oplossen of verbeteren. Dat geldt zeker als je behandeling en advies zoekt over leefstijl als er sprake is van beginnende klachten of er een disbalans is. Ik heb als arts al langer de ervaring dat je als mens een groot zelfoplossend vermogen hebt. Ik vind het belangrijk om de mensen te begeleiden en  te ondersteunen hierin de weg te ontdekken die tot het oplossen van hun gezondheidsproblemen leidt en hen beter in balans brengt.

Chinese geneeskunde is daarin meer omvattend dan acupunctuur. Ik geef daarom ook adviezen over leefstijl, voeding, beweging, ontspanning, meditatie en acupunctuur.